6. juli 2018

Næste udgave 03:20:08

RB-plus. Sverige skal have ny regering. Den borgerlige regering træder tilbage efter søndagens riksdagsvalg, da svenskerne stemte socialdemokratisk og på det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna (SD) som nu er landets tredje største parti....

Kære læser

Sverige i røg og damp

Sverige må være ved at få hold på de mange brande, som har hærget landets skovområder hen over sommeren. I aftes skrev operativchef i Beredskabsstyrelsen Lars Høg Schou på Twitter, at de danske brandhold, som Danmark har sendt derover for at hjælpe, nu vender næsen hjemad, og ”dermed er den danske indsats i Sverige slut. […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Trump erkender, at hemmeligt møde med Kreml-advokat handlede om Hillary. Den amerikanske præsident tweetede søndag, at han ikke var bekendt med mødet mellem en russisk advokat med forbindelser til Kreml og sin søn Don Jr., men at det handlede om at få snavs på Hillary Clinton. Det modsiger udmeldingerne fra Det Hvide Hus, hvor man hidtil har fastholdt, at mødet handlede om adoption af russiske børn til amerikanske familier.
+ I øvrigt er det i dag, at USA’s nye sanktioner mod Iran træder i kraft. Puk Damsgård rapporterer fra Iran.

2

På trods af lægemangel er lægeuddannelsens adgangskrav rekordhøje. Inden for 10 år vil en tredjedel af de nuværende læger gå på pension, skriver Politiken. Men med et adgangskrav på over 11 i karaktersnit på de fleste lægeuddannelser er det de færreste, der har mulighed for at blive læge.

3

Saudi-Arabien fryser nye handelsforbindelser med Canada. Derudover beordrer Saudi-Arabien, at den canadiske ambassadør forlader landet inden for 24 timer, ligesom Saudi-Arabien har trukket deres egen ambassadør i Canada hjem. Det meddeler Saudi-Arabiens udenrigsministerium på Twitter, efter at Canadas udenrigsministerium i sidste uge kritiserede anholdelsen af Samar Badawi og andre saudiarabiske borger- og kvinderettighedsaktivister. Det skete ligeledes på Twitter.

Analyse

Slaget om Europa

I 2019 skal europæerne til stemmeurnerne og vælge, hvem der skal have plads i Europa-Parlamentet. Men dette valg bliver markant anderledes end de tidligere. Den EU-skeptiske bevægelse har knækket kontinentet over i to fløje, og således bliver valget en kamp mellem de højrenationale på den ene side og de progressive på den anden side. Kampen er allerede i gang. Repræsentanter fra begge sider rejser lige nu rundt i Europa for at opfordre ligesindede til at danne fælles front. Føljeton varmer op til det måske mest dramatiske valg i EU’s historie.

Elod Novak, deputy chairman of the Hungarian far-right party Jobbik, burns an EU flag during a demonstration against the European Union, in Budapest in this January 14, 2012 file photo. When the far-right Jobbik party, accused by critics of anti-Semitism, shocked Europe four years ago by coming third in Hungary's parliamentary election, many of its opponents predicted the party would soon implode. It hasn't. It is preparing to run in Hungary's parliamentary election on April 6, and polls show it rivalling the leftist opposition for second place. The latest poll this month gave Jobbik 15 percent, not far from the 15.8 percent it won four years ago. REUTERS/Bernadett Szabo/Files (HUNGARY - Tags: POLITICS)

Af Andreas T. Kønig
For snart 79 år siden holdt hele Europa vejret. Den 1. september 1939 vandrede tyske Wehrmacht-soldater ind i nabolandet Polen, og det blev startskuddet til den mest modbydelige krig i verdenshistorie. Lande på stribe erklærede i dagene efter krig mod det nazistiske Tyskland og Anden Verdenskrig var en realitet. Igennem seks år blev et ideologisk splittet […]
Læs mere

Tøjmærker bliver mere politiske

Tøjmærker bliver mere politiske

Mode og politik er gamle venner, og aktivister har i mange år brugt særlige tøjkoder til at kommunikere deres budskaber; Converse-sko og partisantørklæder, Burberry og Benetton. Men de senere år er de to venner blevet tydeligere og tydeligere forbundne, og mærkerne er nu begyndt at styre direkte efter betændte politiske emner, skriver Fast Company. For eksempel har et mærke som American Eagle tjent millioner på at signalere seksuel ligestilling og våbenmodstand.

Kan legalisering være en fredserklæring i krigen mod stoffer?

Kan legalisering være en fredserklæring i krigen mod stoffer?

The War on Drugs er ikke kun navnet på et amerikansk indierockband. Det er også betegnelsen for en verdensomspændende krig – krigen mod hårde stoffer og de konsekvenser, de har for mennesker, der bliver afhængige af dem. I Portugal legaliserede man i 2001 alt indtag af stoffer og nedsatte et team, der hjælper misbrugere til afvænningsklinikkerne eller hjælper dem med at tage stofferne på en sikrere måde. Og afkriminaliseringen af stofindtag har vist sig at være et effektivt våben i Portugal, hvor blandt andet antallet af dødsfald som følge af stoffer er fem gange lavere end gennemsnittet i resten af EU, skriver Time. Artiklen indeholder i øvrigt en lang række fine billeder fra Lissabons forstæder.

Hvordan løses konflikten mellem Indien og Pakistan?

Hvordan løses konflikten mellem Indien og Pakistan?

Der er konflikter overalt i verden. Mellem USA og Kina, mellem de politiske partier og mellem ægtepar i de danske hjem. Ligeledes har Indien og Pakistan også haft et dårligt forhold, siden Indien løsrev sig fra Storbritannien i 1947. Konflikten omhandler grænsen mellem de to lande, og selvom det internationale samfund gang på gang har prøvet, har man ikke løst tvisten. I Quartz undersøger de, hvorfor man aldrig er nået frem til en løsning, og svaret er, at alle konflikter er viklet ind i bestemte kulturelle kontekster og derfor er mere indviklede end som så. For at forbrødre nationerne må man derfor skæve til Indien og Pakistians ældgamle retsmetoder.

Emir of Qatar Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani meets with U.S. Secretary of State Rex Tillerson in Doha, Qatar October 22, 2017. Picture taken October 22, 2017. Qatar News Agency/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.NO RESALES.NO ARCHIVE.

Rex Tillerson standsede saudiarabisk invasion af Qatar

Rex Tillerson standsede saudiarabisk invasion af Qatar

Nogle husker måske blokaden af Qatar i sommer, hvor Saudi-Arabien, de Arabiske Emirater (UAE), Egypten og Bahrain stoppede al handel og samarbejde med Qatar og bandlyste alle bosiddende Qatarer fra deres grænser. Nu er det kommet frem, at Saudi-Arabien med støtte fra UAE havde planlagt en hemmelig invasion af Qatar. Da amerikanerne fik nys om dette, gik daværende udenrigsminister Rex Tillerson ind og stoppede det planlagte angreb til stor irritation for præsident Trump. En amerikansk efterretningsagent og to tidligere embedsmænd fortæller nu The Intercept, at Rex Tillerson med al sandsynlighed blev fyret fra Trump administrationen på baggrund af hans handlinger i netop sagen om Qatar.

Hvem er populisterne, og hvad er det, de vil?

Hvem er populisterne, og hvad er det, de vil?

Det kan være svært at spotte en populist, og det bliver ikke nemmere af, at det oftest ser ud som om, at de kommer til magten mere eller mindre ud af det blå. Men hvem er det lige populisterne er, og endnu mere vigtigt, hvad er det helt præcist, de vil? Information har interviewet Mogens Herman Hansen, som har skrevet en bog om otte skelsættende begivenheder, der har sat populismen i centrum. Han forsøger at svare på netop disse spørgsmål. Lyt til interviewet her.

Et sidste ord

Desværre kan der ofte være stor forskel på, hvad man forventer, og hvordan virkeligheden ender med at se ud. Det har denne mor fx måtte sande, da hun ikke lige fik den enhjørning til børnefødselsdagen, som hun havde drømt om.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12