Men så gik den altså ikke længere. Onsdag måtte vi vende tilbage til dansk politik, da Nye Borgerliges formand Pernille Vermund annoncerede, at hun ikke vil stille op efter næste folketingsvalg. Og når man tænker på, at kapløbet om at overtage posten lige nu står mellem en, der sammenligner menstruation med afføring, og en, der vil tildele statsborgerskab ud fra en skelen til folks nationalitet, ser partiets fremtid unægteligt noget sløret ud. Som David Dragsted skrev i en Kære læser, er det i hvert fald “svært ikke at fryde sig“, hvis beslutningen skulle betyde deres endelige exit. Måske Pernille Vermund endda skal tilbage til at lave ungdomsboliger for asylansøgere?
Samme dag hev jeg, Emma Louise Stenholm, fat i Berk Esen, der er assisterende professor i statskundskab ved Sabancı Universitet i Tyrkiet, for at høre hans take på, hvorfor Erdoğan stadig blokerer for Sveriges (og Finlands) optagelse i Nato. Mens den gængse fortælling lyder, at han ikke kommer til at rykke noget før præsidentvalget i juni, risikerer udsigterne at blive endnu længere, mener Esen – mens situationen kun er trukket i langdrag, fordi vi har givet præsidenten for lang snor:
“Erdoğan brugte først migrationskrisen som et pressionsmiddel over for EU-Kommissionen og fortsatte de lange forhandlinger, mens landets demokratiske styre brød sammen. Og der kom ikke meget kritik fra EU’s medlemslande. Bare det at den tidligere tyske kansler Angela Merkel besøgte Tyrkiet fem dage før et valg, gav Erdoğan fuld legitimitet,“ lød det bl.a.