31. oktober 2022

Næste udgave 03:20:08

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kære læser

Nu ramler potemkinkulisserne

Glædelig valgdag! Eller rettere: Gleðiligar valgdag! Mens vi herhjemme i Danmark må vente til i morgen med at sætte krydset (medmindre man altså allerede har brevstemt), går færingerne i dag i stemmeboksen for at vælge Færøernes to nye mandater til Folketinget. Det er næsten som at få lov til at åbne en gave lillejuleaften. Vel […]

Læs mere

Døgneren

1

Den ene tredjedel af vores rigsfællesskab Færøerne har allerede nu taget hul på at vælge to nye mandater til Folketinget. Resultatet forventes at ligge klar kort efter midnat og derfor at være kendt, inden man i Danmark går til stemmeurnerne tirsdag. Når Færøerne har fået lov at stemme en dag tidligere, skyldes det, at d. 1. november er en officiel mindedag for færinger, der har mistet livet til havs.

Det går ikke stille for sig i det færøske parlament, der har stillet et mistillidsvotum mod den kristendemokratiske politiker Jenis av Rana. Det sker, fordi partiformanden for Miðflokkurin i sidste uge udtalte, at han ikke kunne pege på Konservatives Søren Pape Poulsen som statsminister alene af den grund, at Pape er homoseksuel.

Det er dog hverken køn, seksualitet eller ligestilling, der står øverst på dagsordenen i Færøerne, der kun én gang har valgt en kvinde til Folketinget. Det gør i stedet en 50 år gammel fiskeriaftale med Rusland, der af gode grunde splitter partierne.

Selvom der allerede sidste år forelå “rapporter om tortur, umenneskelig og nedværdigende behandling af tilbageholdte personer i myndighedernes varetægt“, fortsatte udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) planerne om at deportere asylansøgere til landet. Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i. Ministeren fastholder over for avisen, at Rwanda “tager et stort ansvar“.

“Det kommer bag på mig, at det ikke er kommet frem før,“ siger Enhedslistens udlændingeordfører Rosa Lund til Ritzau.

Ifølge den nyeste Megafon-måling ved mere end hver syvende ikke, hvem de skal stemme på her dagen før folketingsvalget. Det reelle tal er dog højere, understreger valgforsker Martin Vinæs til TV 2: “Vi ved, at det faktisk er over 30 pct, som først beslutter sig inde i stemmeboksen.“

I søndagens sidste partilederdebat åbnede statsminister Mette Frederiksen (S) for at lave sundhedsreformer med Moderaternes Lars Løkke Rasmussen: “Jeg tror egentlig godt, Lars, at du og jeg kan blive enige om meget af en strukturreform på sundhedsområdet. Hvis bare vi husker nærheden og ikke kun centraliserer.“

“Må jeg være så fri og sige, at jeg tror simpelthen ikke på det,“ lød det fra Søren Pape Poulsen (K). “De har ikke villet lave reformer på arbejdsmarkedet, og de har ikke villet det på sundhed. Så hvorfor skulle vi tro på, at de ville det nu?“ Også Kristendemokraternes Marianne Karlsmose gik til Løkke med et angreb af hidtil uset kraft og satte både ham og DR-vært Kåre Quist på plads: “Hvor mange flere lig skal der på bordet? Jeg er ved at eksplodere over at høre Lars Løkke udtale sig.“

2

Lula gør comeback i Brasilien. Den 77-årige venstreorienterede Luiz Inaxio Lula de Silva, der fra 2003 til 2010 var Brasiliens præsident, fik søndag 50,9 pct. af stemmerne ved landets anden præsidentvalgsrunde. Dermed vipper han den siddende, højreekstreme Jair Bolsonaro af pinden og varsler kamp mod klimaforandringerne: “Brasilien og verden har brug for, at Amazonas er i live og ånder. Et træ, som stadig står, er mere værd end et ton ulovligt fældet træ,“ lød det i hans sejrstale.

3

Missiler rammer kritisk infrastruktur i Ukraine. Flere dele af landet står uden strøm, vand og telefonforbindelse, efter eksplosioner mandag morgen rystede den ukrainske hovedstad Kyjiv og byerne Kharkiv, Zaporizjzjja og Tjerkasy. Ifølge borgmesteren i Kharkiv har missiler været rettet mod “en kritisk infrastrukturfacilitet“, mens flere af Ukraines vandkraftværker også skulle være blevet angrebet.

4

Greta Thunberg dropper COP27. Den svenske klimaaktivist nægter at deltage i klimatopmødet, der på søndag begynder i Egypten. Det er et forum for “greenwashing“, sagde hun søndag i London ved lanceringen af sin nye bog med det passende navn The Climate Book. “Jeg tager ikke til COP27 af mange årsager, men pladsen til civilsamfundet er i år ekstremt begrænset,“ lød det videre fra Thunberg.

Reportage

Magt og drømme på Charlottenborg

Bikubenfonden/Kunsthal Charlottenborg

Af Oliver Stilling
En formiddag går jeg til Charlottenborgs ‘Kaffeklub nr. 7’. I anledning af folketingsvalget er det et “kulturpolitisk topmøde“, som er på programmet, og det er lykkedes Kunsthal Charlottenborg og arrangementets sponsor, Bikubenfonden, at tromme nogle ret gode navne sammen og fordele dem i to paneler med Lene Johansen som moderator. Det er tilløbsstykke. Kl. 8.20 […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Det er dine luftveje, der står på spil

“Politikere fra højre og midten og regeringen vil forsikre dig om, at de går ind for en reduktion på 70 pct. i drivhusgasudledningen i 2030. Det, de mener er, at du ikke behøver at gøre noget. De skal nok tage sig af de store, krævende forandringer med begge hænder dybt begravet i lommerne. Vi kan ikke bare lave tingene om fra den ene dag til den anden, siger de. Men hvis vi ikke laver tingene om fra den ene dag til den anden, gør naturen det for os. Det er sådan, det er. Politikerne venter. Politikerne ser tiden an. Men naturen venter ikke. Den ser ikke tiden an,“ lød det søndag fra Føljetons husforfatter Carsten Jensen til klimamarch. Eller som han også sagde: Når du tirsdag går i stemmeboksen, stemmer du for dine lunger.

Illustration: Anna Ravn Bjørn/Atlas Magasin

Den grimme lugt af instrumentalisering

“Så snart forskningen har et formål er den ikke fri. Det sagde man allerede i Antikken. Hvis man giver søgningen efter ny viden et formål udover sig selv, bliver man en sofist. Så kan man mene hvad som helst. Så kunne vi alle sammen være advokater,“ siger lektor i videnskabshistorie Aksel Haaning til Alexander Rich Henningsen fra Atlas. Det er i det hele taget en fremragende tekst om, hvordan universitetet mistede sin uskyld og blev til uddannelsesfabrik og dermed konkurrencestatens fodsoldat: “Hjertet i vidensøkonomiens vækstmotor, om man vil.“

Illustration: Midjourney og Føljeton

Fem kasser med Hegel

Det her er ikke så meget en anbefaling som en opfordring til at holde øjnene åbne: En filosof (tilsyneladende hegelianer) er pludselig faldet over nogle gamle bunker med udskrifter af Hegels forelæsninger i Heidelberg. Hvordan det er sket, vides vist ikke helt, men de indeholder blandt andet et længe eftersøgt manuskript om æstetik. Frankfurter Allgemeine har en lille sag om papirerne, der snart bliver udgivet.

Et sidste ord

Du vidste det ikke, vi vidste det ikke, men midt i valgkampen er en ny sæson af Succession landet.

Vi glæder os til den danske udgave – ses i stemmeboksen!

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12