”Lad os tage nogle eksempler. Vi siger, du er blevet kontaktet af Skat, og nu skal du til torskegilde i deres generiske kontorfaciliteter uden for byen. På mødet kan du godt se, den er gal. De har fat i noget, og du ved det. Det er noget med nogle indberetninger, du har ‘overset’, og det kan godt blive dyrt. Du mærker sveden på overlæben. Efter at have siddet og stirret lidt ud i luften, mens indicierne har hobet sig op, hiver du pludselig din læderpung frem fra baglommen. ‘Hvor meget skal du have for at lade det her passere?’ spørger du med et smalt og følelsesløst blik.”
Virker ovenstående eksempel helt fjernt for dig, er det måske fordi Danmark i fem år har kunnet bryste sig af at være verdens mindst korrupte land – i hvert fald er det sådan, vi opfattes ude i verden. Men som Oliver Stilling skrev torsdag, er der faktisk ikke så meget at råbe hurra for, når man kigger det danske land efter i sømmene: Det handler bl.a. om det lidt for tætte forhold til lobbyister.
I nyhedsanalysen besøgte Lars Trier Mogensen sagen om Ahmed Samsam, som sidder fængslet for at kæmpe for Islamisk Stat, men som ifølge flere kilder – og nu også tidligere departementschefer – har været offer for et justitsmord, fordi staten reelt hyrede ham som spion. Heldigvis lovede Folketingets granskningsvalg lige inden weekenden, at man vil lave en forundersøgelse af forløbet – hvad SVM-regeringen konsekvent har nægtet med det noget obskure argument, at åbenhed kræver lukkethed: “Som et sikkert tegn på, at regeringspartierne står med en pinagtig sag, kan man blot lytte til ordførernes udenomssnak. Hvis man troede, at politisk nysprog skulle være stoppet med den nye regering, eller efter tidligere justitsminister Nick Hækkerups exit fra toppolitik, så kan man godt tro om igen.”