16. februar 2017

Næste udgave 03:20:08

Rohingya refugees collect aid supplies including food and medicine, sent from Malaysia at Kutupalang Unregistered Refugee Camp in Cox's Bazar, Bangladesh, February 15, 2017. REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Kære læser

Det mest venneløse folk i verden

De fleste har hørt om de tusinder af børn, kvinder og mænd, som blev bombet, skudt, brændt og på andre måder nådesløst henrettet i Aleppo. De fleste har set billederne og følt suget i maven og retfærdighedssansen. Lige nu sker der noget, der ligner forbrydelserne i Aleppo, i uhyggelig grad et helt andet sted i verden […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Trump tramper på tostats-løsning og årtiers forhandlinger mellem palæstinensere og Israel. I går holdt Trump og Israels premierminister Benjamin Netanyahu et fælles pressemøde. Og med få ord nedlagde Trump mange års amerikansk mellemøstpolitik. Siden 1990’erne har USA og store dele af det internationale samfund advokeret for at oprette en palæstinensisk stat side om side med Israel. Men så sagde Trump: ”Om det bliver en stat eller to stater, jeg kan lide den, parterne kan lide. Jeg vil være meget glad for den, begge parter kan lide. Jeg kan acceptere dem begge.”

3

EU vedtager kontroversiel handelsaftale med Canada. Trump har smækket døren i til en handelsaftale med Europa, men Canada vil stadig gerne handle med os. Europaparlamentet har vedtaget den såkaldte CETA-aftale, som vil fjerne 98% af alle afgifter på eksporterede produkter. Danmarks eksport til Canada var sidste år på 7,6 milliarder kroner, og med frihandelsaftalen kunne eksporten stige 25-30 procent. 700 demonstranter samledes i protest mod de kontroversielle punkter i aftalen. Blandt andet de såkaldte ”særdomstole”, der skal afgøre stridigheder mellem selskaber og stater uden for det nationale retssystem.

5

Rusland har fremstillet et forbudt krydsermissil og bryder traktat. Ifølge anonyme embedsmænd i USA har Rusland klargjort det landbaserede krydsermissilsystem kaldet SSC-8. Det er i strid med nedrustningsaftalen, som blev indgået i slutningen af den kolde krig. Rusland opruster, og det må ses som en trussel mod Trump, som indtil nu har forholdt sig bemærkelsesværdigt broderligt til Rusland. Missilet vækker også bekymring i Danmark, hvor Socialdemokratiet nu vil gøre det muligt for forsvaret at nedskyde russiske missiler.

Nyhedsanalysen

Videnskabsmændenes opgør – en miljøkatastrofe eller Nicaraguas eneste redning?

En ny kæmpekanal til fragtskibe skal drive det fattige Nicaragua mod en bedre fremtid. Det kan blive et af verdenshistoriens største byggerier, men tvangsflytninger og anklager om korruption kaster skygger over projektet. Miljøorganisationer advarer kraftigt om projektets konsekvenser for hele regionens økosystem, mens andre kalder den det eneste håb for et natur- og dyreliv i forfald. Vi er i ugens Føljeton taget til Mellemamerika for at gå i dybden med projektet, der kan blive altafgørende for regionen og ændre hele verdenshandlen, men som få har hørt om. Her kommer fjerde afsnit.

Af Lasse Lavrsen
Små 50 kilometer fra markerne i Rio Grande vandrer 67-årige Miguel Lanuza frem og tilbage mellem sin lille fiskerbåd ved Nicaragua-søens bred og sit træhus på vulkanøen Ometepes nordlige spids. ​Med bare tæer og iført et par korte badeshorts, en åben skovmandsskjorte og en kasket er han ved at fylde sin båd op med frugt, […]
Læs mere

Kulturudvalget

Kvinde, kend din søn

Kvinder kan alt, hvad mænd kan, derfor kan de også opdrage mænd. Kvindefrigørelsens sønner er blevet voksne. Og nu kan de fortælle om at vokse op med en enlig mor. Det gør Mike Mills i Alletiders kvinder, der har premiere i dag. Se den, hvis du er mor. Se den, hvis du har en mor.

Det bedste vi har set

RB plus. Kunstigt lys hitter i den mørke tid. Salget af lamper mod vinterdepressioner stiger pænt hos flere forhandlere. Lysterapi er det helt oplagte alternativ til medicin, lyder det fra ekspert. Omkring 5-10 procent af befolkningen lider af vinterdepression i den mørke del af året, hvor dagslyset er begrænset, og temperaturen er i bund. Da mangel på dagslys menes at være hovedårsagen til vinterdepressioner, kan de fleste behandles relativt enkelt med lyslamper, og flere og flere ser ud til at vælge den løsning.

Mørket er truet

De sidste par måneder har du været heldig, hvis du har nået at fange lyset, før det var væk igen. Til gengæld har mørket velvilligt ventet på dig, når du kom hjem fra job, eller hvad du ellers sysler med. Derfor kan det være svært at forstå, at 80 procent af jordens samlede befolkning og 60 procent af Europas lever i såkaldt lysforurenede områder. Under navnet Mykhr – det oldnordiske ord for mørke – organiserer radiodokumentarist Sara Troense, billedkunstner Alaya Riefenstahl og musiker Jullie Hjetland events, lydvandringer og installationer i mørket. ”Der er kommet en økonomi i det,” forklarer Tina Louise Sørensen, som skriver ph.d. på Aarhus Universitet om kulturelle repræsentationer af provinsen. ”Man kan sælge mørket som en oplevelse.” Ja, det lyder jo lidt som at sælge luft på dåse, men mørke er blevet en mangelvare.

Stjerner og martini på månehotellet

Hvis mørket slipper op på Jorden, er der måske noget at hente på månen. Idéen om et hotel i rummet er cirka lige så gammel som rumfarten selv, beretter The Outline i en fascinerende artikel. Allerede i 1967 – to år før Neil Armstrong og Buzz Aldrin blev de første mennesker på månen – var det oppe at vende på en konference med temaet ‘Turisme i det ydre rum’ i American Astronautical Society. Barron Hilton, søn til hotelmogulen Conrad Hilton, havde en idé om at bygge et hotel, der kunne rumme 24 gæster, med masser af plads, gardiner, planter og kunstig belysning, som efterlignede sollyset på Jorden. Hovedattraktionen skulle være ‘The Galaxy Lounge’, hvor måneturisterne i bedste Hilton-stil skulle kunne nyde stjernerne og en martini. Wow, siger vi bare. Det gider vi godt, selv om Hiltons planer om et månehotel aldrig er blevet ført ud  i livet. Men det kan vel nås endnu.

Falskheden fra Makedonien

Kan du huske dansk fodbolds største mareridt i nyere tid? Hm, det var i Parken, det var dette efterår, og vi tabte 0-1 til lille ubetydelige Makedonien. Well, vi er ikke de eneste, der taber til den lille Balkan-stat, for som Wired formidabelt sætter os ind i her, stammer en stor del af hele verdens såkaldte ‘fake news’ fra Makedonien, hvor de unge mennesker morer sig højlydt og drikker øl, mens de fucker verden up… flot. Og flot fortalt.

Litium i mit blod

De fleste af os er med på, at det med benzin og diesel meget snart hører fortiden til. Ja, men hvad er det så lige, der skal drive os fremad, og hvor kommer det fra? Svaret på mange af vores spørgsmål er litium, for efterhånden har man udviklet så stærke og genopladelige batterier, at det snildt kan måle sig med det fossile. Se denne pædagogiske og glimrende gennemgang af litiums lyksagligheder og sorger.

Et sidste ord

Kan vi virkelig runde dagens nyhedsbrev af med en introduktion til begrebet ‘voldtægtskultur’? Det kan vi, når det er den unge Skam-skuespiller Ulrikke Falch, der forklarer helt enkelt. Av. Men hun har luret det. Alt glider lettere ned med glimmer.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12