Mandag 20. marts 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Det skal nok gå

For nylig var den tidligere filmskolerektor og tv-mand Poul Nesgaard gæst i komikeren og psykoterapeuten Finn Nørbygaards samtaleprogram Finnsk terapi på Radio24syv. Her fortalte han, at han havde snakket med sin kone om, at hvis han døde først, og hun stod der ved hans kiste til begravelsen, så skulle hun sige til de fremmødte, at der […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Transportministeriet har siden 2011 været advaret om risikoen ved at indsætte endnu ikke færdigudviklede signaler. Det nye signalsystem ERTMS er endnu ikke færdigtestet, ligesom der endnu ikke er fastlagt krav fra EU. Derfor løber Danmark en milliardrisiko ved at implementere det nye signalsystem på jernbanenettet allerede nu. Ingeniøren har fået adgang til dokumenter, der viser, at Transportministeriet løbende er blevet advaret om risikoen uden at oplyse forligskredsen bag beslutningen om det.

2

To efterretningschefer skal vidne i sag om samarbejde mellem Trump og Rusland under den amerikanske valgkamp. De to amerikanske efterretningsledere skal vidne for Kongressen i sagen om, at Trump og Rusland skal have samarbejdet om at sabortere Hillary Clintons chancer for at vinde præsidentvalget. Trump kalder efterforskningen en ”heksejagt”, mens Rusland nægter anklagerne. Også Trumps udokumenterede anklager om, at Obama-regeringen skulle have aflyttet ham under valgkampen vil blive berørt.

4

Miljøminister varsler stor forureningsregning til landbruget. Danmark kommer formentlig ikke til at leve op til målsætningen om at reducere udslippet af ammoniak med 24 procent over tre over, som vi ellers har forpligtet os til internationalt. Og det kan blive dyrt for landbruget.

Nyhedsanalysen

Vermund-komplekset: it’s alive!

I efteråret satte Føljeton sig for at bygge Pernille Vermunds afgangsprojekt fra Arkitektskolen i København. Da Nye Borgerliges leder færdiggjorde sin uddannelse i 2001, var det nemlig med en opgave, der bar titlen ‘Ungdomsboliger for asylansøgere’. Vi fandt den frem fra gemmerne og inviterede aktører fra byggesektoren til at bistå med projekteringen. Det lykkedes et stykke hen ad vejen. Projektet strandede imidlertid inden jul og har siden ligget stille. Nu lader det til, at der atter er kommet vind i sejlene: Projektet kan blive til virkelighed! Det handler denne uges serie om.

RB PLUS DF vil have udgangsforbud på asylcentre- - ARKIVFOTO 2010 fra asylcenter i Sandholmlejren- - Se RB 2/8 2016. Dansk Folkeparti ønsker mulighed for udgangsforbud på asylcentre, efter at fem drenge er blevet sigtet for voldtægt og seksuel chikane på Langelandsfestivalen. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2016)

Af Oliver Stilling
I oktober 2016 bragte Føljeton en artikel med overskriften ‘Den unge Vermunds store humanistiske byggeprojekt’. Vermund – det var Pernille Vermund, stifteren af det nationalkonservative parti Nye Borgerlige, hvis primære politik er at få indført et totalt asylstop, et stop for udbetaling af offentlige ydelser til udlændinge, en udmelding af EU og en opsigelse af FN’s Flygtningekonvention fra 1951. Byggeprojektet – det var Vermunds afgangsopgave […]
Læs mere

Kulturudvalget

Den kvalificerede ensomhedsfølelse

På Dan Turèlls fødselsdag søndag 19. marts overrakte Dan Turèll Selskabet Dan Turèll Medaljen 2017 til digteren Marianne Larsen (f.1951). Seancen fandt sted i Dan Turèll Samlingen på Vangede Bibliotek. Digteren og forlæggeren Asger Schnack holdt en tale for Larsen, som han kaldte ”en sprogets digter, udadvendt, når det gælder, tro som poesien selv” og ”sandfærdig som duggen en morgen ved en kyst med udsyn over bølger, som var det verber”. Føljeton bringer talen i dag. Nye Marianne Larsen-fans kan stå på her.

Den sammenstyrtede bro mellem dokumentarens højre og venstre

Det bedste vi har...

Søren Pind om kager og humanitære katastrofer

Set. Hvis man nu satte sig ind på bagsædet af en bil med uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og spurgte ham, mens kameraet rullede, hvad han egentlig mente om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs kagestunt i sidste uge, hvad ville han så svare. Det gjorde tv-værten Abdel Aziz Mahmoud. Sjældent har man set Pinden tænke så længe og nærme sig et spørgsmål så sidelæns.

Shadows of protesters fall on a Turkish flag during a demonstration against terrorism and land mines in Ankara October 28, 2006. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY)

tyrkisk mandeklub

Læst. Ayşe Dudu Tepe har brugt en uge i en tyrkisk mandeklub på Vesterbro. Den er en del af tyrkisk kultur, tilrøget, fyldt med mænd og formentlig en af de sidste af sin slags. Det og meget mere beskriver Ayşe Dudu Tepe i sin reportage derfra, hvor hun også reflekterer over det tyrkiske valg og sin egen rolle i det.

Betonbuen over Manhattan

Set. Der skal efterhånden noget til for at lave verdens højeste skyskraber. Men så kan man da i det mindste lave den længste. Den bygning, som tegnestuen oiio med base i New York og Athen har foreslået til Manhattan, er nu også temmelig spektakulær. Det bliver nok svært at få nogen til at flytte ind i selve buen.

Flygtninge løser flygtningekrisen

Det er ikke mere end fem dage siden, at mindst 42 flygtninge døde i en båd. Det er ikke længere altid, at den slags nyheder når til Danmark, for det sker så tit. De 42 flygtninge var dog lidt anderledes, for de druknede ikke, de blev skudt. Af en helikopter ud for Yemens kyst. Yemen er en kampzone, og det er let at affærdige ulykken som et hændeligt uheld. Men før der bliver vasket hænder, kan man jo tælle, hvor mange dage det er siden, at Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth ”kom til” at sige, at man burde skyde på bådflygtninge i Middelhavet.

Flygtningekrisen fylder ikke så meget i medierne, som den har gjort, men den fylder ikke mindre i verden. Dokumentaren Stranger in Paradise er et vovet socialt eksperiment, hvor flygtninge selv skal argumentere for, hvorfor de har ret til at få adgang til fredslande. Filmen foregår i et klasseværelse med en skuespiller i rollen som lærer og flygtninge i rollen som elever. I tre akter, en højrekonservativ, en humanistisk og en ‘realpolitisk’, diskuterer de løsninger på flygtningekrisen.

Stranger in Paradise – Empire Bio – kl. 17.30

Ingen kvaler, staten betaler

Elon Musk tror på det. En Nobelprisvinder i økonomi anbefaler det. Finland prøver det. Borgerløn, hvor staten overfører en fast løn til alle borgere uden nogen form for forpligtelser, lyder som en svampepsykose fra Woodstock eller Alternativets årsmøde. Ikke desto mindre har idéen stokkonservative rødder, og Nixon selv var på nippet til at eksperimentere med den, indtil Reagan slog bremsen i og indførte ”trickle down”-økonomi.

Kongstanken er, at en lav basisindkomst vil være et sikkerhedsnet under hele samfundet og samtidig booste væksten. Flere psykologiske studier viser, at folk ikke ville droppe deres arbejde af den grund, for langt de fleste får mere ud af at arbejde end bare penge. Anordningen ville endda være billigere for staten end at drive maskineriet bag de mange sociale ydelser. Og når robotterne kommer, kan det ligefrem blive en livsnødvendig løsning, mener eksperter.

Filmen Free Lunch Society er én lang forsvarstale for borgerløn. Og i dag mødes instruktøren Christian Tod til debat med Uffe Elbæk, Steen Jakobsen cheføkonom i Saxo Bank) og Dorte Kolling (Borgerlønsbevægelsen BIEN) for at diskutere, om borgerløn er verdens frelse. Vi vil gerne høre resultatet!

Free Lunch Society – Bremen Teater – kl. 18.30

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12