2. august 2017

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Ledelsesbeslutninger på et åndet grundlag

Når Føljeton senere i august holder en lille beskeden sensommersoiré for venner, bekendte og forretningsforbindelser, vil der være en håndaflæser til stede. Under de minutiøse forberedelser til festen forestillede vi os, at en synsk person ville kunne udgøre et muntert indslag, og derfor har vi hyret en, som vi fandt på nettet. Det er ikke meget anderledes, tænkte vi, end hvis Politiken […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

3

USA åbner op for fredelig dialog med Nordkorea. Efter flere måneder med spændinger mellem Nordkorea og USA forsøger USA nu at gyde olie på vandene. ”Vi er ikke jeres fjende,” siger den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson med henvisning til den nordkoreanske regering. USA ønsker dog kun at indgå i dialog, hvis nordkoreanerne lægger deres atomprogram på hylden.

4

Flertal i Folketinget vil sende migranter direkte tilbage til Afrika. EU bør lave en aftale med udvalgte afrikanske lande om, at migranter skal sendes direkte tilbage, efter de er ankommet til Europa. Det mener V, DF og S. Med inspiration fra aftalen mellem EU og Tyrkiet skal de afrikanske lande tage deres statsborgere retur imod til gengæld at modtage økonomisk støtte og mulighed for lovlig adgang til et bestemt antal migranter.

5

Vi har opbrugt naturressourcerne for hele år 2017. I dag er det Earth Overshoot Day, hvilket betyder, at vi fra dags dato begynder at bruge flere ressourcer, end kloden har til rådighed for resten af året. Globalt forbruger vi, som om vi havde 1,7 jordklode til rådighed om året, mens vi i Danmark har et endnu større overtræk med et forbrug på hele 3,6 jordkloder årligt.

Nyhedsanalysen

Sommerferien er lang i Thyregod

Tilbage i maj bragte Føljeton en serie om lukningen af Danmarks ældste asylcenter, Center Kongelund på Amager. Det havde igennem mere end tre årtier været hjem for de mest sårbare asylansøgere i landet, men måtte på grund af aggressiv skimmelsvamp pludselig lukke. Alle ansatte blev fyret, de mere end 300 frivillige blev sendt hjem, mens hovedparten af centerets 209 beboere blev flyttet til Thyregod Midtjylland. Meldingen fra både ansatte, frivillige og beboere var dengang entydig og temmelig klar: Lukningen ville få massive menneskelige konsekvenser, og 30 års erfaring kan ikke sådan videreleveres fra den ene dag til den anden. Føljeton har nu – tre måneder senere – besøgt Center Thyregod for at se, hvordan det går. I dag fortæller to af beboerne, hvordan de oplevede skiftet.

Af Renna Rose Agger
Anonymitet En af de medvirkende i artiklen optræder kun ved fornavn. Det skyldes, at han er mindreårige og ikke må stå frem uden samtykkeerklæring fra kontaktperson. Redaktionen er bekendt med hans fulde navn og identitet. Farshid Farshid er 16 år. Han kom til Danmark fra Iran sammen med sin storebror for halvandet år siden. De boede i Kongelunden i […]
Læs mere

Sommer-feuilleton

Belvederes Have – »Cirkus Variété«

Herman Bang er taget til varieté, og her lærer vi rigtignok noget om livet: ”Angelo var Publikums Yndling. Drengen red Parforceridt over Barrierer. Han foer rundt under Bjældeklang, snart oppe, snart nede. Under Ridtet fik han Farve, og der kom Feberglans op i Blikket. Saa naar det var forbi, og han raabtes frem Gang efter Gang, veg Rødmen igjen, og han kastede Haandkys og samlede Appelsinerne op, og selv midt under Jubelen var Mignonøinene sorgfulde.” Og om døden (Spoiler alert!): ”Stakkels Angelo. En Dag, da de andre Artister kom til Prøven, fandt de ham hængt i Trapezen.”

Det bedste vi har set

Verdens rigeste mand

Verdens rigeste mand

Det er tæt løb mellem verdens rigeste mænd – i hvert fald blandt dem, der har tjent deres penge på redelig vis. I løbet af den forgangne uge var stifteren af Amazon Jeff Bezos kortvarigt verdens rigeste mand, da en midlertidig stigning i aktiekurserne lige akkurat fik ham skubbet foran Microsoft-grundlæggeren Bill Gates. Men hvis man også regner sorte penge med, så blegner selv disse to it-multimilliardærer ved siden af Ruslands præsident Vladimir Putin. Ifølge direktøren for Hermitage Capital Management, Bill Browder, som netop har afgivet vidneforklaring for det amerikanske senat, ejer Putin værdier for op mod 200 mia. dollars. Eller 1.259 mia. danske kr. Eller mere end Jeff Bezos og Bill Gates tilsammen – og dermed astronomisk meget mere end USA’s præsident Trump. Ifølge Bill Browder er Putins formue ikke alene skabt på ulovlig vis, men ligger i dag også gemt væk rundt omkring i vestlige banker.

Danmark - Sverige , EM kvalifikation, kvindelandsholdet, Viborg Stadion , 20.september: Danmarks Nadia Nadim (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016)

Nadia Nadim angriber

Nadia Nadim angriber

Da superstjernen Zlatan Ibrahimović – som voksende op i Malmø med en bosnisk far og en kroatisk mor – brød igennem, forsøgte danske humanister at fremhæve Sverige som et forbillede ved at stille spørgsmålet: Hvorfor har Danmark ikke en Zlatan? Efter mange års bitter ventetid er svaret nu endelig kommet: Hun hedder Nadia Nadim og er i øvrigt snart færdiguddannet læge. Når Danmark i morgen spiller EM-semifinale mod Østrig, vil håbet hænge på den 29-årige kvinde, som flygtede fra Afghanistan, da Taleban dræbte hendes far. Heldigvis fandt hun tryghed i Danmark og lærte straks at spille fodbold ved asylcentret nær Gug. Se denne fine tv-føljeton, som DR tidligere har lavet om Nadia Nadim, som optakt til semifinalen i morgen.

To smadrede saxofoner

To smadrede saxofoner

Der findes en overlegen type, som desværre ser ud til at forsvinde omkring os for tiden: De cool renæssancemennesker, der elegant formår at veksle mellem svedende poesi og intellektuel pop. Forfatteren, dramatikeren og skuespilleren Sam Shepard var én af dem. Han døde forleden. Men heldigvis var han ikke alene. Shepards årelange veninde, den 70-årige rock-poet Patti Smith, hænger stadig på – og hun har skrevet et fabelagtigt farvelbrev i The New Yorker. Teksten med titlen ‘My Buddy’ bør næsten synges: ”Mostly we talked about writers and their books. Latin writers. Rudy Wurlitzer. Nabokov. Bruno Schulz. ‘Gogol was Ukrainian’, he once said, seemingly out of nowhere. Only not just any nowhere, but a sliver of a many-faceted nowhere that, when lifted in a certain light, became a somewhere. I’d pick up the thread, and we’d improvise into dawn, like two beat-up tenor saxophones, exchanging riffs”.

Alt drejer sig om golf

Alt drejer sig om golf

Han har været ude på golfbanen mindst 43 gange, siden han blev præsident i januar. Op mod en femtedel af sin tid tilbringer Donald Trump med at spille golf, eller i hvert fald opholde sig på ét af de i alt 17 golf-ressorts, som han selv er medejer af. Golf er Trumps måske eneste sande passion, og derfor er det snedigt tænkt af magasinet Sports Illustrated at tegne et portræt af magtmanden som golfspiller. Uanset om man interesserer sig for golf eller ej, er portrættet her et af de mest psykologisk tankevækkende forsøg på at forstå, hvad der egentlig driver ‘The Donald’. Humbug er vist et for mildt udtryk.

Luthersk lagkage

Luthersk lagkage

Europa er delt igen. Et metaltæppe splitter landene. Men skillelinjen går ikke længere kun som et sølvtæppe mellem øst og vest, men nu snarere mellem nord og syd: ”I nordeuropæiske lande er populismen overvejende drevet af frygten for immigration. I Sydeuropa er populismen drevet af sparepolitik,” udtaler den tidligere formand for Det Europæiske Råd, Herman Achille Van Rompuy, i denne lille tankevækkende tekst fra magasinet Atlas. Splittelsen mellem protestanter og katolikker ser ud til at være genopstået. Spørgsmålet her i 500-året for Martin Luther er imidlertid om gammel teologi virkelig kan forklare de aktuelle forskelle i Europa? Læs selv og tænk over svaret.

Bitcoin splitter over i to

Bitcoin splittes i to

Klokken er ‘alt for tidligt’, og du står på din favoritkaffebar og gør klar til dit koffein-fix, inden du skal videre ud i dagen. Men da du rækker ned i din pung for at betale din kaffepusher, ser du, at de 50 danske kroner, du havde i går, er blevet til 50 danske kroner og 50 danske cash. Det lyder absurd, men det er virkeligheden for indehaverne af bitcoins. Bitcoin er en såkaldt cryptovaluta, et online betalingssystem, der er uafhængig af banker og stater. En valuta, der kun eksisterer i cyberspace. Wired giver dig her en forklaring på, hvad Bitcoin egentlig er, og hvad det betyder, at den er blevet splittet over i to. Det kan virke en anelse langhåret og teknisk, men vi skal alligevel nok allesammen til at vænne os til, at penge kun er noget, der eksisterer i form af 0’er og 1-taller. Og kan det egentlig ikke være lige så godt som metal og papir?

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12