1. maj 2018

Næste udgave 03:20:08

Israeli Prime minister Benjamin Netanyahu speaks during a news conference at the Ministry of Defence in Tel Aviv, Israel, April 30, 2018. REUTERS/ Amir Cohen

Kære læser

Løgn over løgn

Statsledere, ministre og andre øvrighedspersoner, som stiller sig op med alvorsblik og gravrøst og fortæller offentligheden, at de ligger inde med beviser på det ene og det, og se bare de her billeder… Det er efterhånden blevet svært at tage dem alvorligt. Tommelfingerreglen er vel denne: Jo mere håndfaste, statslederen påstår, at beviserne er, desto […]

Læs mere

Døgneren

1

S vil belønne unge med 50.000, hvis de tager en erhvervsuddannelse. Det er Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der foreslår, at alle, der gennemfører en såkaldt fordelsuddannelse, skal modtage pengene som en belønning ved endt uddannelse. Forslaget skal få flere til at vælge en uddannelse som f.eks. brolægger, slagter, bager eller skorstensfejer, og ifølge planen skal bonusordningen fungere som en projektordning de næste tre år.

2

Danmark har mistet indflydelse i udlandet. I en ny rapport fra Københavns Universitet konkluderes det, at den danske magtposition er stærkt dalende. Det danske diplomati er svækket, og det skyldes blandt andet, at antallet af de udenlandske ambassader i Danmark ikke længere er værd at skrive hjem om. Ifølge rapportens forfatter, KU-professor i statskundskab Martin Marcussen, er Danmark blot det 46. mest indflydelsesrige land, mens vi i 1965 var helt oppe på en 11.-plads i hakkeordenen.

3

Rohingya-lejre gør sig klar til fødsler i massevis. I maj er det ni måneder siden, at flere hundredtusinder Rohingya-muslimer flygtede fra Myanmar til Bangladesh. Under flugten rapporterede kvinder i massevis om systematiske voldtægter begået af myanmarske millitærfolk, og nu forbereder Rohingya-flygtningelejrene sig på resultaterne af de mange overgreb. I løbet af de næste uger forventer man, at flere babyer vil blive født, ligesom Red Barnet frygter, at mange af de nyfødte vil blive forladt af deres mødre, som ikke føler sig rustede til at tage vare på et barn.

4

WhatsApp-direktør siger op i protest over Facebook. Jan Koum stiftede sammen med sin partner Brian Acton beskedtjenesten WhatsApp i 2009 og har siden 2014, hvor WhatsApp blev opkøbt af Facebook for 19 milliarder dollars, fungeret som administrerende direktør for appen. Nu forlader han stillingen i protest over Facebooks manglende fokus på brugernes privatliv.

5

Amerikansk kapitalfond køber sig ind i danske festivaler. Det er fonden Orkila, der har købt 40% af den danske virksomhed Down The Drain Holdning, som blandt andet ejer den aarhusianske Northside Festival og den odenseanske Tinderbox Festival. Kapitalfonden har investeret et ”større millionbeløb,” som angiveligt skal bruges på at forbedre de eksisterende festivaler eller hjælpe virksomheden til at udvide i udlandet.

Nyhedsanalyse

Revolutionen er afblæst: 1. maj er Taco-tirsdag

De røde faner er mest til pynt rundt om i landet ved dagens 1. maj-møder, for der bliver længere og længere mellem kampberedte arbejdere. Kun få støtter en internationalistisk venstrefløj. Til gengæld stemmer flere og flere af landets arbejdere på de borgerlige partier, mens funktionærer og højere uddannede har kuppet den ‘røde’ blok.

Af Lars Trier Mogensen
Arbejdstagerne vandt: Lønmodtagerne triumferede ved forhandlingerne om nye offentlige overenskomster. Fagbevægelsen vandt i det store og hele armlægningen med arbejdsgiverne. Og derfor er der god grund til at fejre 1. maj i år. Eller er der egentlig? Hvem er det, som i dag synger med på omkvædet i klassikeren ‘Rejs jer, fordømte her på jorden’: […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Afghan shoe-shine boy Sameiullah, 11, looks on from a hillside towards the Karta-e-Sakhi cemetery where he waits for customers daily in Kabul on February 10, 2015. Sameiullah, the second son of his eight-member family, is the sole bread-winner who polishes shoes of customers from dawn to dusk in western Kabul, making roughly 4 USD daily. Poverty and insecurity has forced thousands of children into child labour in Afghanistan. Children aged five to fifteen instead of attending schools work on the streets and are often the sole bread-winners of their families. AFP PHOTO / SHAH MARAI (Photo credit should read SHAH MARAI/AFP/Getty Images)

Afghanistans slukkede håb

Ved det dobbelte selvmordsangreb i Kabul i går, hvor 31 personer mistede livet, var 10 af de dræbte journalister. En af dem hed Shah Marai – han var det franske nyhedsbureau AFP’s fotochef i Afghanistan. The Atlantic har samlet 41 af hans billeder af livet og døden i det krigshærgede land. Læs også hans tekst fra 2016 ‘When hope is gone’: ”Tiden efter USA’s invasion var en håbefuld tid. De gyldne år. Efter mørket under Taleban var Afghanistan endelig på vej mod et bedre liv. Men i dag, 15 år senere, er det håb forduftet, og livet synes endnu hårdere end før.”

+ Søndag aften var krigsjournalisten og dokumentaristen Nagieb Khaja gæst i Poya Pakzads radioprogram Pakzads Polemik på Radio24syv. 54 minutter kun om krigen i Afghanistan, som Khaja har dækket tæt gennem de senere år.

Hvordan står det til med socialismen, dér hvor den stadig bor?

På sådan en 1. maj, hvor regnen pisker ned, og temperaturen ikke når over ti, kunne man også sidde inden døre og fordybe sig lidt i, hvordan socialismen har det, der hvor den bor i sin reneste form – Latinamerika. The Nation har en spændende historisk optakt med Cubas rolle i områdets revolutioner og modrevolutioner, det ellers ret tørre tidsskrift Counsel on Foreign Relations har en snap og kvik udrulning af Cubas fremtidscenerier op til det kommende valg, og New York Review of Books har en bidende hård og ultra cool feature om Venezuelas ubegribelige økonomi med tråde til russisk militær og rige oligarker. God kamp, kammerater.

Danmarks svar på Destiny’s Child 

I anledning af, at Beyoncé efter alt at dømme tager sine to Destiny’s Child-kompagnoner med, når hun og ægtemanden Jay-Z turnerer i blandt andet Danmark lige om lidt, så har vi lyst til at linke til den her analyse, de har lavet ovre på Broadly. Den handler om ”Danmarks svar på Destiny’s Child”, for som de ganske rigtigt skriver, så tager Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen snart på turné, og de tager lige så meget for en koncertbillet, som Beyoncé og gemalen gør. I artiklen skriver Broadly-journalist Nicoline Larsen, at Lis er Michelle, Sanne er Kelly, og Anne Linnet er Beyoncé. Se den her video og bedøm selv, hvorvidt hun har ret. (Og hvis du ikke har den fjerneste erindring om, hvem Destiny’s Child er, eller hvordan de ser ud, så se den alligevel, og nyd lyden af gedigen 00’er-pop.) Illustration: Nicolai Bruun.

Sort magi og selvmordsbomber

Efter amerikanerne først gik massivt ind og senere hovedkulds ud af Irak, kollapsede landet og efterlod befolkningen i et anarki, hvor livet for den menige iraker blev bombet tilbage til middelaldren, ”ensomt, fattigt, modbydeligt, brutalt og kort”. I sin tredje roman, Frankenstein in Baghdad, beskriver Ahmed Saadawi, hvordan alle kæmper mod alle, og ingen ved hvorfor. Mikkel Boris fra Atlas Magasin har læst den absurdistiske roman: ”Frankenstein in Baghdad er en moralfilosofisk fortælling, der kombinerer krimiens sans for suspense med kunstværkets fornemmelse for tvetydigheder. Når den enes retfærdighed bliver den andens uretfærdighed, er der hverken entydige skurke eller helte. Kun ambivalente karakterer, som ved første øjekast synes banale, men som ved nærmere eftersyn antager mere svimlende former, efterhånden som de korrumperes af terrorens logik, hvor frygt avler vold og vice versa”.

Shu Bi Dua med Michael Bundesen

Enhver ku’ se, at det var sexchikane

Man kan godt prøve, men det er svært at blive mere dansk end Shu-Bi-Dua.  Berlingske har fanget hele Danmarks husorkesters guitarist og sangskriver Michael Hardinger, og han kan blandt andet fortælle historien om, hvordan kæmpehittet ‘Sexchikane’ (1992) blev til. Under et skriveophold i San Diego havde Hardinger opsnappet, at amerikanske aviser skrev om sexchikane – og det var jo underligt, når man i Danmark hyldede Simon Spies og hans morgenbolledamer, tænkte han – og så valgte shubberne at droppe den oprindelige tekst, der handlede om sukkerroer på Lolland. Idéen var ellers god nok: ”Vi hiver dem / lige op (klap) / af jorden,” skulle omkvædet have gået. Det er jo bare ”revytekster med trommer på,” siger Hardinger, og så mener han også, at nutidens samfundssatire har trænge kår. For selv om man ikke skal være bange for at lave ”fis med religion”, så ”er der næsten ikke nogen, der tør sådan noget”.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12