8. oktober 2019

Næste udgave 03:20:08

Syrian Kurds gather around a US armoured vehicle during a demonstration against Turkish threats next to a base for the US-led international coalition on the outskirts of Ras al-Ain town in Syria's Hasakeh province near the Turkish border on October 6, 2019. - US forces in Syria started pulling back today from Turkish border areas, opening the way for Ankara's threatened military invasion and heightening fears of a jihadist resurgence. Præsident Trump har fået nok og vil trække USA ud af Syrien. Det baner vejen for en tyrkisk invasion af de kurdiske områder i den nordlige del af landet. Det skriver Ritzau, mandag den 7. oktober 2019.. (Foto: DELIL SOULEIMAN/Ritzau Scanpix)

Kære læser

Situationen spidser til i Syrien

Vi tager den gode nyhed først: Ifølge FN’s flygtningehøjkommissær Filippo Grandi har vi ”aldrig været tættere på” helt at udrydde statsløshed på verdensplan. Tilbage i 2014 iværksatte FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, den såkaldte #IBelong-kampagne, der havde som erklæret formål at udrydde statsløshed i 2024. Og det har, ifølge en frisk pressemeddelelse fra UHNCR, åbenbart haft en […]

Læs mere

Døgneren

1

Kurdere danner menneskeligt skjold ved grænsen til Tyrkiet. Efter Trump i går besluttede at trække de amerikanske styrker ud af det nordøstlige Syrien, er de kurdiske civile gået i gang med at danne et menneskeligt skjold ved grænsen til Tyrkiet. Den kurdiske del af Syrien står meget sårbart i forhold til et militært angreb fra Tyrkiet, efter de amerikanske styrker er blevet trukket ud, og de kurdiske styrker beskriver beslutningen fra amerikansk side som ‘en kniv i ryggen’.

2

Saturn  har flere måner end Jupiter. Det er ikke noget, som kommer til at berøre os danskere på kort sigt, men astronomer har opdaget 20 nye måner omkring Saturn, og da det samlede antal nu løber op i 82 måner, er det flere end Jupiter, der kun har 79 (kendte) måner.

3

Norge vil ikke være en del af Natos missilforsvar. Det fremgår af det norske forsvarsministeriums budget for 2020, skriver nyhedsbureauet NTB. Norge har ellers i flere år støttet Natos beslutning om at lave et missilforsvar, men debatten om Norges deltagelse har udløst nervøsitet om spændinger i forholdet til Rusland.

4

B&O fyrer sin direktør. Bang & Olufsen erstatter administrerende direktør Henrik Clausen med svenske Kristian Teär, der kommer fra Logitech, oplyses det i en meddelelse. Skiftet sker, efter at B&O for nylig kom ud med et underskud på 106 mio. kr. og en omsætning, der var faldet med knap en tredjedel i forhold til året før.

5

Vesterager skal til høring i EU i dag. Margrethe Vestager (R) skal til kommissærhøring i Europa-Parlamentet i dag klokken 14.30, og det samme skal hollandske Frans Timmermans og lettiske Valdis Dombrovskis. Alle tre står til at blive ledende næstformænd i den kommende Europa-Kommission. Hvis Vestager bliver godkendt, fortsætter hun i sit job som konkurrencekommissær og indtager samtidigt posten som ledende næstformand med det overordnede ansvar for den digitale udvikling i EU.

+ Følg med i dagens kommissærhøringer på Politicos liveblog.

Nyhedsanalysen

Nettet strammes om Trump

(FILES) In this file photo taken on October 3, 2019 US President Donald Trump leaves after signing an executive order regarding Medicare at Sharon L. Morse Performing Arts Center in The Villages, Florida. - A second whistleblower has comes forward, this one with first-hand information of the events that triggered an impeachment investigation of President Donald Trump for alleged abuse of power, the informant's lawyer said Sunday. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

Af Andreas T. Kønig
Sagen kort. Donald Trumps præsidentperiode har været ekstraordinært tumultarisk, men alligevel synes den nuværende Ukraine-skandale at være det største politiske stormvejr, som Trump endnu har befundet sig i. For et par uger siden kom det frem, at Trump i et telefonopkald bad den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij efterforske Trumps politiske modstander Joe Biden og hans […]
Læs mere

Det bedste vi har set

(ARKIV) A view from the edge of space is seen from Virgin Galactic's manned space tourism rocket plane SpaceShipTwo during a space test flight over Mojave, California, U.S. December 13, 2018. Vi har undersøgt, hvilke love der gælder, hvis en astronaut eller rumturist begår kriminalitet. . (Foto: HANDOUT/Ritzau Scanpix)

Kan man se jorden udefra nedefra?

Første gang, man ser jorden udefra, bliver man ramt af en helt speciel samhørighedsfølelse. Man føler en større forståelse og et større behov for at passe på kloden. Det siger i hvert fald de astronauter, der har oplevet det fænomen, som siden 1987 har været kendt som The Overview Effect. Det lyder godt, men det er bare svært at sende alle jordboer ud i rummet. Men kan man så skabe samme fornemmelse med virtual reality og dermed ”ændre verden”? Magasinet OneZero ser på det i en artikel med masser af links.

+ Vær dog opmærksom på, at astronauten Harrison Schmitt, som var den næstsidste mand på månen, i dag er klimafornægter. The Overview Effect virker åbenbart ikke på alle.

A protestor (L) takes part in a demonstration called by climate change activist group Extinction Rebellion, in front of the lobby of the building where the Bayer-Monsanto office is located in Buenos Aires on October 7, 2019. - The year-old group Extinction Rebellion has energised a global movement demanding governments drastically cut the carbon emissions that scientists have shown to cause devastating climate change. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)

Hvor langt vil Extinction Rebellion gå?

Vores venner på netmediet Zetland har en udmærket (og lidt lang) artikel om de mere yderligtgående kræfter, der kæmper for klimaet. Det gælder først og fremmest organisationen Extinction Rebellion (XR), og spørgsmålet er, hvor langt de vil gå for at få dem med ansvar og magt til at handle. Som journalisten noterer sig, afslutter XR alle deres beskeder med udtrykket ”with love and rage”. (Det minder lidt om den dikotomiske hilsen, som udøvere af kampkunsten kungfu møder verden med: den åbne hånd mod den knyttede næve – civilisation møder kamp. Men kungfu-folket kunne dog ikke finde på at gøre en flue fortræd.)

Er ‘Joker’ så god?

Anthony Lane, The New Yorkers velskrivende og -tænkende hovedfilmkritiker gennem mange år, falder ikke på halen over den nye Joker-film. Vi har ikke set den, men han har nogle pointer, der ikke lyder så tossede. ”Tilfældigvis hader jeg den ligeså helhjertet som alt andet, jeg har set i det seneste årti,” skriver han, ”men jeg er opmærksom på, at hvis jeg giver udtryk for overdreven vrede over den, ryger jeg direkte ned i dens fælde”. Værd at læse.

Et sidste ord

I disse tider er det aldrig til at vide, om du egentlig SMS’er med et menneske eller en robot. Så pas på med, hvad du skriver. Før du ved af det, kan det jo eksempelvis blive nødvendigt at finde en ny psykolog.

Føljeton er altid skrevet af rigtige mennesker – og vi er tilbage i morgen.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12